fbpx

STIPENDIEUTDELNING

UTDELNING AV 2024 ÅRS KULTURSTIPENDIER TILL FRISKA VILJOR (DANIEL JOHANSSON OCH JOAKIM SVENINGSSON), JONELLE TWUM OCH BENGT LUNDMARK.

En indiepopduo med internationella framgångar, en prisad filmare och Lyrans grand old man. Friska Viljor (Daniel Johansson och Joakim Sveningsson), Jonelle Twum och Bengt Lundmark tar emot Värnamo kommuns kulturstipendium 2024 vid en ceremoni med musik, filmvisning och samtal.

Redan under uppväxten i Värnamo spelade Daniel och Joakim tillsammans i olika band. Efter att ha flyttat till Stockholm, bildade de för 18 år sedan bandet Friska Viljor. Åtta album senare har de spelat till sig en stor internationell publik och har gjort över 500 spelningar i Europa och USA.

Filmregissören och kulturproducenten Jonelle Twum är född 1992 och växte upp i Värnamo, men bor numera i Malmö. Hon har fått ett flertal priser för sina kortdokumentärer. I våras vann hon Region Jönköpings läns kortfilmstävling ”Nya filmskapare” för andra gången. Priset delades ut under Värnamo Filmhistoriska Festival. Jonelle är även grundare av Black Archives Sweden, ett samtida arkiv som tar sin utgångspunkt i afrosvenskars erfarenheter.

1986 började Bengt Lundmark skjutsa barnen Pia och Pär till Lyrans repetitioner. En dag medan han satt och väntade kom Olle Nyman fram och frågade om inte Bengt kunde spela bastrumma. Sedan dess har Bengt varit Lyran trogen och under många år var han ordförande. Han har även varit sponsoransvarig, reseledare och mycket annat.

I samband med prisutdelningen hålls ett samtal med alla stipendiaterna under ledning av kulturchef Lars Alkner. Friska Viljor framför ett par av sina låtar akustiskt i biosalongen och Jonelle Twums prisbelönta kortfilm ”En mammas kropp” visas.

Eftersom antalet platser är begränsat får du gärna förboka din plats.

MOTIVERINGAR

Daniel Johansson & Joakim Sveningsson (Friska Viljor)
Musik
Genom flitigt turnerande och energiska scenframträdanden har popduon byggt en stor och trogen internationell publik.

Jonelle Twum
Film
Flerfaldigt prisbelönt filmare som även lyft afrosvenskarnas situation och fått internationell uppmärksamhet.

Bengt Lundmark
Musik
Personifierar det ideella engagemanget och är en viktig orsak till att Musikkåren Lyran lever vidare efter över 100 år.

Speltid: ca 75 minuter
Plats: Biostaden Värnamo, salong 1
Arrangör: Kulturförvaltningen Värnamo kommun
Foto: Friska Viljor: Dennis Dirksen
Jonelle Twum: Ikram Abdulkadir
Bengt Lundmark: Privat

Föreställningsinformation

lör 07 sep 2024, 15.00

  • Biljettpris: 20 kr
  • Speltid: ca 75 minuter
  • Scen: Biostaden salong 1
  • Ort: Värnamo

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev är du först med att få information om biljettsläpp, kampanjer och erbjudanden till de evenemang som kommer till Gummifabriken.
Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret.