GUMMIFABRIKEN GOES LOCAL: SKRÖMTA + MATTI NORLIN

GUMMIFABRIKEN GOES LOCAL: SKRÖMTA + MATTI NORLIN

Skrömta bevisar att folkmusik rockar. 29 augusti tar Refteledottern Frida K Eriksson med sig sitt band till Gummifabriken goes local. Som uppvärmning blir det 20-talsblues av högsta klass med Matti Norlin – med fotstampslåda.

Svenska folkmusikgruppen Skrömta har sin egen patenterade formula: svängigt, humoristiskt, ömsom vackert, ömsom vildsint. Skickligt spelandes härjar de loss med en skräckinjagande charm.

Skrömtas musik handlar om att bevara och förnya och att visa att folkmusik rockar! Personer som inte visste att de gick och bar på en passion för folkmusik har blivit hänförda av Skrömta – gång efter annan. Skrömta hävdar med stolthet att de utgör en naturlig del av den nya eran av musik från Norden och axlar ansvaret och arvet efter deras mäktiga förfäder: Hedningarna, Garmarna, Hoven Droven, Väsen – som skrev in sig i den svenska musikhistorien under det förra seklet. Skrömta verkar för att återerövra denna genre och driver på för att genren breddas och når nya horisonter.

Utmärkande för Skrömtas musik är, den snudd på, magiska energin. Hur var det med respekten för traditioner? Här råder kanske snarare en uppfriskande brist på respekt för uppnästa dogmatiker och navelskådande experter. Likväl riskerar du att uppfatta musiken som finstämd, kanske rent av vacker. Här handlar det om att kärna grädden ur den nordiska folkmusiken, med all dess urkraft och komplexitet.

”Skrömta bjuder upp till en sällsam dans som leder dig ut på vitterstigen. Du kommer att färdas från verklighet till fantasi, från vånda till eufori. Från det diaboliska till det smaklösa tills du landar på baken på mjukt helylle. Knappast någon har lämnat en Skrömtakonsert utan ett leende på läpparna och ben som vägrar sluta dansa.” – Tomas Eckerman

SKRÖMTA
Frida K Eriksson – sång, fiol, flöjt
Matti Norlin – sång, nyckelharpa, vivlira
Robert Zetterqvist – sång, gitarr, luta
Mårten Korkman – sång, kontrabas
Kalle Källman – sång, percussion

Eftersom Matti Norlin som spelar nyckelharpa i Skrömta råkar vara en av Sveriges främsta uttolkare av 20-talsblues, vore det närmast tjänstefel att inte låta honom agera förband för den bluestörstande Värnamopubliken.

Som hårdrockande tonåring i Hoting, köpte Matti en LP med Robert Johnson. Sedan var det kört. Gitarrövningarna bytte fokus från hårdrockssolon till akustisk fingerplock. Som bluesartist har Matti turnerat över stora delar av Europa och USA och gjort över 2 400 spelningar. Han har bland annat spelat på Sweden Rock Festival, Hultsfredsfestivalen, Storsjöyran, Fasching, Nefertiti och en hel radda olika bluesfestivaler. Nu kommer han till Gummifabriken med fotstampslåda, stamptvättbräda, sång och naturligtvis gitarr.

 

Speltid: ca 120 minuter
Arena: Valsverket – stående publik med begränsat antal sittplatser
Åldersgräns: 18 år
Arrangör: Gummifabriken och Kulturförvaltningen Värnamo kommun

Föreställningsmenyn serveras 17:00
Föreställningsmenyn bokas separat, se alternativ under fliken ”Produkter”.

Föreställningsinformation

tor 29 aug 2024, 19.00

  • Biljettpris: 100 kr
  • Speltid: ca 120 minuter
  • Scen: Valsverket - stående publik med begränsat antal sittplatser
  • Ort: Värnamo

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev är du först med att få information om biljettsläpp, kampanjer och erbjudanden till de evenemang som kommer till Gummifabriken.
Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret.