fbpx

MINNA WEURLANDER & DESEO STRING QUARTET: CINEMATIC IMAGES

VÄRNAMO FILMHISTORISKA FESTIVAL PRESENTERAR: MINNA WEURLANDER & DESEO STRING QUARTET

Världspremiär för föreställningen Cinematic Images – en musikalisk kavalkad med några av de största filmkompositörerna.

I den filmhistoriska staden Värnamo ska Gummifabrikens femårsfirande naturligtvis avslutas med en musikalisk resa genom filmhistorien i sällskap med den hyllade ensemblen Minna Weurlander & Deseo String Quartet.

Accordeonvirtuosen Minna Weurlander och hennes stråkkvartett bjuder på en konsert med musik från filmer som ”Hajen”, ”Twin Peaks”, ”Psycho”, ”En studie i brott (Vertigo)”, ”Den skyddande himlen”, ”The Skin I Live In” och ”Malèna”. Bland kompositörerna märks bland andra Ennio Morricone, Nino Rota, Philip Glass, John Williams, Bernard Herrmann, Angelo Badalamenti, Alberto Iglesias, Ryuichi Sakamoto, Vladimir Martynov och Carlos Gardel.

Det är en mäktig kavalkad av några av de största filmmusikkompositörerna genom tiderna. Musiken har bearbetats för accordeon och stråkkvartett av Minna Weurlander till denna föreställning som har sin premiär i Värnamo.

Minna Weurlander & Deseo String Quartet bildades 2016 av accordeonisten och kompositören Minna Weurlander. Ensemblen har en inriktning mot gränsöverskridande musik och samarbeten från nutida musik, filmmusik och contemporary tango nuevo. De har sedan 2016 gett ett stort antal konserter i landet och skapat sig en både stor och bred publik. Den unika sättningen, ett säreget program och den stora virtuositeten har prisats av såväl publiken som recensenterna.

Den Finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en helt unik artist som rönt stort intresse hos en internationell publik. Endast 15 år gammal blev hon världsmästare i accordeon och började turnera vida omkring. Hon har även utsetts som prisvinnare vid ansedda Premio Internazionale Astor Piazzolla. Minna är utbildad vid solistlinjen på Sibelius-Akademin i Helsingfors och räknas numera som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.

Sedan 20 år tillbaka är Minna verksam i Sverige. Genom åren har det blivit samarbeten med allt från symfoniorkestrar till experimentella dansföreställningar och kammarmusikensembler. Hon har samarbetat med bland annat kompositören Philip Glass i hans senaste verk ”Citrus days and nights” och 2024 får en ny concerto för accordeon och orkester sin premiär, skriven för henne av Hans Ek. Minna Weurlander har gett ut flera hyllade album och på det senaste ”Glow” bearbetar hon musik av tyska Kurt Weill och argentinska Saul Cosentino med accordeon och stråkkvartett. Under 2023 släpps ensemblens andra album ”Five Directions”.

Konserten presenteras av Värnamo Filmhistoriska Festival, som är landets enda renodlade filmhistoriska festival. Nästa festival äger rum 18-21 april 2024. Festivalen arrangeras av Kulturförvaltningen Värnamo kommun med stöd av Region Jönköpings län, Herenco och Norhedsstiftelsen och i samarbete med bland annat Svenska Bio och Gummifabriken. Läs mer om festivalen på varnamofilmhistoriska.se .

Speltid: ca 100 minuter, inkl. paus
Arena: Auditoriet – fasta sittplatser
Arrangör: Värnamo Filmhistoriska Festival.

Föreställningsinformation

sön 03 september 2023, 18.00

  • Biljettpris: Ungdom 50 kr, Vuxen 100 kr
  • Speltid: ca 100 minuter, inkl. paus
  • Scen: Auditoriet - fasta sittplatser
  • Ort: Värnamo

Följ oss på sociala medier

Glöm inte tagga ditt inlägg med #gummifabrikenvmo

NYFIKEN PÅ VAD SOM HÄNDER?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gummifabrikens nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev är du först med att få information om biljettsläpp, kampanjer och erbjudanden till de evenemang som kommer till Gummifabriken.
Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret.